Namazın farzları

Namazın altısı içinde, altısı dışında olmak üzere on iki farzı vardır.
Dışındakiler:
1. Hadesten taharet: Namaz abdesti olmayan bir kimsenin abdest alması, gusül yapması gereken bir kimsenin gusül etmesi yani boy abdesti alması demektir.
2. Necasetten taharet: Vücut, elbise ve namaz kılınacak yerin (insan kanı ve idrarı, at, koyun gibi hayvanların idrar ve dışkıları gibi) dinen pis sayılan şeylerden temizlenmesi demektir.
3. Setr-i avret: Avret sayılan yerleri örtmek demektir. Avret yerlerini namazda olduğu gibi, namaz dışında da örtülmesi ve başkalarına gösterilmemesi gerekir. Erkek için avret yani örtünmesi gereken yerler göbek ile diz kapağının arasıdır. Kadın için avret el, yüz, ayak dışındaki bütün vücuttur. Bir görüşe göre, namazda kadının ayağını dörtte biri açık bulunması ile bozulur. Bu ihtilaftan kurtulmak için ayaklarını örtmesi iyi olur.
4. İstikbal-i kıble: Namaz kılarken kıbleye yönelmek demektir.
5. Vakit: Namaz günün belli zaman dilimlerinde yerine getirilmesi gereken bir farzdır. Bu itibarla farz namazlar için vakit şarttır.
6. Niyet: Namaz hususunda niyet Allah(c.c) için safiyetle namaz kılmayı istemek ve hangi namazın kılınacağını bilmektir. niyetin kalp ile yapılması esas olup dil ile söylenmesi şart değildir.bununla birlikte ayrıca dil ile de söylenmesi daha iyiolur. Bu tarzda niyet çoğunluğa göre müstehaptır.
İçindekiler:
1. İftitah Tekbiri: İftitah ‘ başlamak’ anlamındadır. İftitah tekbiri namaza başlarken alınan tekbir olup ‘ Allahu Ekber’ cümlesini söylemektir.
2. Kıyam: ‘Doğrulmak, dikilmek, ayakta durmak’ demektir. Her rekatta Kur’an’dan okunması gerekli askeri miktarı okuyacak kadar bir süre ayakta durmak anlamına gelir.
3. Kıraat: sözlükte ‘okumak’ anlamına gelen kıraat, ‘Kur’an okumak’ demektir. Namazda bir miktar Kur’an okumak gerekir. Namazda Kur’an, kıyam halindeyken yani ayakta dururken okunur. Namazda okunması gereken askeri miktar kısa üç ayet veya buna denk bir uzun ayettir.
4. Rükû’: Sözlükte ‘eğilmek’ anlamına gelir. Eller dizlere erecek şekilde öne doğru eğilmek demektir.
5. Sücud: Sözlükte ‘itaat, teslimiyet ve tevazu içinde eğilmek, yere kapanmak, yüzü yere sürmek’ anlamına gelir. Namazın her rekatında belirli uzuvları yere veya yere bitişik bir mahalle koyarak iki defa yere kapanmak namazın rükunlarındandır.
6. Ka’de-i Ahire: son oturuş demektir. Namazın sonunda bir süre (teşehhüt miktarı) oturup beklemek namazın rükunlarındandır. Teşehhüt miktarı ‘tahiyyat’ duasını okuyacak kadar bir süredir.