BERÂT GECESİ

Şaban-ı şerifin 15'inci gecesi olan bu gece de, Müslümanların Mağfiret-i İlâhiyyeye nâil olacakları müjdelenmektedir. Berât Gecesi'nde, Cenâb-i Hakk'ın rahmeti, Ümmet-i Muham med'in üzerine Benî Kelp Kabilesi koyunlarının kılları sayısınca, yani hudutsuz bir şekilde, ya yacağı ve onları Cehennem azabından koruya cağı da bu müjdeye dahildir.

Bu gece. Resûlü Ekrem Efendimizin (S.A.V.) ümmeti hakkındaki şefâat isteklerinin Allahü Teâlâ tarafından kabul edildiği gecedir.

Bu bakımdan Leyle-i Berât'ı ibâdet, duâ ve istiğfar ile geçirmek, Rıza-ı İlâhiyi kazanmak ve Mağfiret-î Sübhâniye'ye nâil olmaya çalışmak lâzımdır. Bir Hadîs-i Şerifte
«Şaban'ın 15'inci gecesi ile iki bayram geçer sini ibâdetle geçirenlerin kalpleri, kalplerin öl dükleri günde ölmez,» buyurulmuştur.

Bu Hadîs-i Şerif, Leyle-i Berât'ın füyuzâtını haber vermektedir.
Berât Gecesi'nde kılınacak olan (ve nasıl kılınacağını dün tarif etmiş olduğumuz) ; nâfile namaza «Hayır Namazı» denilmiştir. Bu namaz kılındığında yüz melek gönderileceği, bunlardan otuzunun namaz kılan müslümanı Cennet ile müjdeleyeceği, otuzunun ona Cehennem'den ha lâs olacağı hakkında te'minat vereceği, otuzunun dünya belâlarını üzerinden defedeceği, on me leğin ise o müslüman şeytanın hîle ve tuzakla rına karşı muhafaza edeceği sahih rivayetlerle bildirilmiştir.