ORUÇ DUASI

Oruç duası, Oruç İslam'ın beş şartından birisidir. Yıl içinde 1 defa gelen ramazan ayında Allah'a ibadet etmek amacı ile tan yerinin ağarması ile başlayarak, güneşin batışına kadar hiçbir şey yemeden ve içmeden, orucu bozacak yanlışlardan kaçınarak nefse hakim olmak kaydı ile tutulur.

Orucun Arapça karşılığı Savm kelimesidir. Savm, bazı şeylerden uzak durmak, kişinin kendine hakim olması ve engellemesi anlamlarını taşır. Ramazan ayında tutulan oruç farz oruçtur. Ramazan orucunu aklı başında olan kadın erkek bütün Müslümanların tutması emredilmiştir. Ramazan orucu her Müslümanın kulluk görevidir. Müslüman, her hangi bir menfaat beklemeden sadece Allah rızası için ve Allah'ın rızasına nail olmak için oruç tutmalıdır. Ramazan orucu haricinde yine Allah Rızası için tutulan nafile oruçlar da vardır. Bu oruçlar Allah'ın Rızasını kazanmak için tutulur.
Peygamber Efendimiz Şöyle Buyurmuştur:

''Oruç tutan insanın uykusu ibadettir, susması ise tesbih sayılır. İyilik ve ibadetlerine karşılık kat kat sevap yazılır. Duası kabul olur, günahları af edilerek silinir.''

Oruç Duaları

Oruç tutan kişinin özellikle iftar saatine yakın vakitte yaptığı dualar Allah katında daha makbul olur.

İftardan hemen önce;

Euzü Besmele çekerek, '' Allahümme ya vasil'al-mağfireh iğfirli ve li-valideyye ve li-üstaziyye ve lil-müminine vel mümşnat yevme yekümülhisa.'' diye dua edilmelidir.

Bu Duanın Anlamı

Ey mağfireti çok geniş olan Allah'ım! Kıyamet günü hesaba çekilirken, beni, ana-babamı, tüm müminleri affet.

Orucu açıp birkaç lokma yedikten sonra;

'' Zehebezzama vebtelletil uruk ve sebtel-ecr inşallahü teala'' diyerek yemeğe devam edilmelidir.

Bu Duanın Anlamı

Açlık susuzluk sona erdi. İnşallah sevabına da kavuştuk.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed şu şekilde dua ederdi:

''Allahümme leke sumtü ve bike amentü ve aleyke tevekkeltü ve ala rızkıke eftartü, fe takabbel minna. İnneke entes-semiül alim.''

Bu Duanın Anlamı

Ya Rabbi! Senin rızan için oruç tuttum. Sana iman ettim, Sana güvenip dayandım. Rızkınla İftar ettim, ibadetimi kabul et. Elbette Sen her şeyi işiten ve bilensin.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed bir topluluk içinde orucunu açtıktan sonra, şu şekilde dua ederdi;

Sofranızda oruçlular iftar etsin, yemeğinizi takva sahipleri yesin ve melekler sizin için istiğfar etsin.