İSTİHARE NAMAZI VE DUASININ ÖNEMİ

- İstihare namazı duası, namaz kılındıktan sonra okunur. Namazı kılmak için öncelikle tövbe ederek, gusül abdesti alınması gerekir. Gusülün ardından, "İstihareye niyet ediyorum" deyip, iki rekat namaz kılınır. Namazın birinci rekatında Fatiha ve Kafirun suresi, ikinci rekatında Fatiha ve İhlas suresini okumalısınız. Bir iş yapılmasını istediğinizde iki rekat namaz kılarak, namaz sonunda Allah'tan en hayırlı olanını istemek mendub'tur. Bu konuda Peygamberimiz şöyle buyurmuştur; "İçinizden biri bir iş yapmayı düşündüğü zaman, farz olan dışında iki rekat namaz daha kılsın ve şöyle desin; Allah'ım, ben senin yüceliğinden dolayı, senden bir hayır istiyorum. Senden diliyorum, senin her şeye gücün yeter, benim böyle bir gücüm yoktur. Sen her şeyi bilensin, ben bilemem. Eğer bu iş hakkımda hayırlı ise, bana yaklaştır, bu işte bana bereket ihsan et. Eğer hakkımda hayırlı değilse akıbeti kötüyse, beni ondan onu benden geri çevir. Hangisi hayırlıysa, bana onu ver."

- İstihare namazından sonra okunacak dua nedir?
"Allahümme inni estehirüke bi-ilmike ve estaktirğke bi-kudretike ve es'elüke min fadlikel!azim fe inneke takdirü ve la akdirü ve ta'lemü vela a'lemü ve ente allamül-guyüp. Allahümme in kunte ta'lemu enne hazal, emre hayrun li fi dini ve meaşi ve akibeti emri acili emri ve acilihi fakdirhu li ve yessirhu li summe barik li fih. Ve in kunte ta’lemu enne haza’l-emre şerrun li fi dini ve meaşi ve akıbeti emri acili emri ve acilihi fasrifhu anni vasrifni anhu va’kir liyelhayra haysu kane sume ardini bih.”
- Anlamı: Allah'ım sen teksin, senden hayırları diliyorum. Sen'den hayrı yapabilmek için kudret diliyorum. Sen bunu vermeye kadirsin. Yüce Rabbim fazlını diliyorum. Ben acizim, Sen her şeye kadirsin. Ben cahil, Sen bilensin. Sen tüm gaybları bilensin. Allah'ım bu iş benim için, hayatım, dinim ve sonum için hayırlıysa, bana takdir et, onu yapmamı kolaylaştır. Hayır değilse, onu benden geri çevir. Benim için hayır neyse, bana onu ver, onu takdir et.

-İstihare nasıl yapılmalıdır?
•İki rekat namaz kılarak, ardından duayı yaparak, kalbinize doğacak nefret ya da istekle, işinizin hayırlı olan tarafının gerçekleştiğine kanaat getirerek, buna rıza göstermelisiniz.
•Namazın ardından hiç konuşmadan, sağ tarafınıza ve Kıble'ye doğru yatmalısınız.
• Uyurken kalpten gelecek şekilde "Allah Allah" demeniz iyi olacaktır. İşiniz için kalbinizi dinlemeniz hayırlı olacaktır.
•Duayı okuduktan sonra 3 tane İhlas suresi, 1 tane Fatiha suresi okuyarak peygamberimize ve sevdiklerine hediye etmek hayırlı olacaktır. Allah ile konuşup, Onun kulu olduğunu, aciz olduğunu hissedip, her şeyi Allah'a bırakmalıdır. Allah kapısına geleni geri çevirmeyecektir.
•İstihare sünnet olduğundan, danışacak kimsesi olmayanın bunu yapması gerekir.
•Gusül abdesti sadece ilk gün yapılır.
•İstihareyi herkesin kendisi yapması gerekir, başkası için istihare yapılamaz. Zaten beden ibadetlerini başkasına yaptırmak caiz olmaz.
• İstihare yedi gece bu şekilde yapılmalıdır. İstihareyi gündüzde yapabilirsiniz.
•Bu yaptığınızla kararınızı veremiyorsanız, daha fazla istihare yapmalısınız.