Öğle namazını cem etmek

Hac zamanında namazları kılarken öğle ile ikindi namazını birlikte kılmak, akşam ile yatsı namazını birlikte kılmak ile olur.

Normal Zamanda Namazları Cem Edebilirmiyiz? Hanefi mezhebinde hac dışında namazları birleştirme yoktur. Yolculukta kılanlar ise şafii mezhebini takliden kılmaktadırlar. İşyerinde vakit bulamayanlar hanefi mezhebinin cem anlayışına göre mesela; öğleyi ikindi vakti girmeden hemen önce kılıp arkasından ikinidiyi kılar. Akşam ve yatsıda da uygulama böyledir. Ebû Hanîfe ile bazı Şâfiîlere göre, iki namazı birlikte kılmanın sebebi hacc; Şâfiîlerin çoğunluğuna göre ise yolculuktur. [Ahmet Davudoğlu, Sahih-i Müslim Terceme ve Şerhi, VI, 438-439].


”Hz. Peygamber ile beraber Tebük savaşına çıktık. Hz. Peygamber, öğle ile ikindiyi birlikte, akşam ile yatsıyı da birlikte kılardı.”

Kaynaklar:[Müslim, II, 10; Ebu Davud, I, 285; İbn Mâce, I, 340

“Rasûlullah (s.a.s.) Medine’de korku veya yağmur yokken, öğle ile ikindiyi, akşamla yatsıyı da birlikte kıldı.” İbn Abbas’a Rasûlullah’ın bununla ne yapmak istediği sorulmuş, o şu cevabi vermiştir: “Ümmetine meşakkat vermemeyi kastetti…”

Kaynak: Sahîh-i Müslim Trc., IV,136,137

Sonuç olarak hac ibabedetini yapmanın dışında normal yolculuk, hastalık ve benzeri darlık zamanlarında öğle ve akşam namazlarını son vakitlerinde, hemen arkasından da ikindi ve yatsı namazlarını ilk vakitlerinde kılmak mümkündür. Böylece iki namaz birlikte fakat kendi vakitlerinde kılınmış olur. Bu uygulama, İslâm’ın müslümanlara getirdiği bir kolaylıktır.