Öğle namazı ile ilgili hadisler

Âise radiyallahu anhâ şöyle dedi:

Peygamber aleyhisselâm ögle namazinin farzından önce benim evimde dört rek`at namaz kılar, sonra mescide çıkıp halka öğle namazının farzını kıldırırdı. Daha sonra eve gelerek iki rek`at namaz kilardi. Cemaate aksam namazini kildirdiktan sonra evime gelerek iki rek`at sünnet kılardı. Yatsi namazının farzını kıldırdıktan sonra yine evime gelerek iki rek`at sünnet kılardı.

| Müslim, Müsâfirîn 105. Ayrica bk. Ebû Dâvûd, Tatavvu 1

Ümmü Habîbe radiyallahu anhâ’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Bir kimse öğle namazının farzından önce dört, farzından sonra da dört rek`at sünneti devamlı olarak kilarsa, Allah Teâlâ onu cehenneme haram kılar.”

| Ebû Dâvûd, Tatavvu 7; Tirmizî, Salât 200. Ayrica bk. Nesâî, Kiyâmü’l-leyl 67; Ibni Mâce, Ikâmet 108.

Abdullah İbni’s-Sâib radiyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem zeval vaktinden sonra ve ögle namazının farzından önce dört rek`at sünnet kılar ve şöyle buyururdu:

“Bu vakit, gök kapılarının açıldıgı bir zamandır. O saatte iyi bir amelimin Allah’in huzuruna çıkmasını isterim.”

| Tirmizî, Vitir 16. Ayrıca bk. İbni Mâce, İkâmet 105

Âise radiyallahu anhâ’dan rivayet edildiğine göre Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem öğle namazının farzından önce dört rek`at sünnet kılamadığı zaman, onu farzdan sonra kılardı.

| Tirmizî, Salât 200. Ayrica bk. İbni Mâce, İkâmet 106.

İbni Ömer radıyallâhu anhümâ şöyle dedi:

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ile beraber öğle namazının farzından önce iki, farzından sonra da iki rek`at namaz kıldım.

| Buhârî, Teheccüd 29, 34; Müslim, Müsâfirîn 104. Ayrıca bk. Tirmizî, Salât 189, 199, 205; Nesâî, Kıyâmü’l–leyl 66; İbni Mâce, İkâmet 100.

Âişe radıyallâhu anhâ’dan rivayet edildiğine göre Peygamber aleyhisselâm öğle namazının farzından önce dört rek`at namaz kılmayı hiç ihmal etmezdi.

| Buhârî, Teheccüd 34. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Tatavvu 1; Nesâî, Kıyâmü’l–leyl 56.

Hz. Ali (radıyallahu anh) anlatıyor:”Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) öğleden önce dört, öğleden sonra da iki rek’at kılardı.”

| Tirmizî, Salât 315, (424).

Yine Tirmizî ‘nin bir diğer rivayetinde Hz. Aişe şöyle der: “Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) öğlenin farzdan önceki dört rek’atli sünneti, namazdan önce kılamazsa sonra kılardı.”

| Tirmizî, Salât 317, (426).

Hz. Ebu Eyyub(radıyallahu anh) anlatıyor: “Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: “Öğlenin farzından önce tek bir selamla kılınan dört rek’at nafile var ya bunların önünde sema kapıları açılır.”

| Ebu Dâvud, Salât 296, ( 1270) ; İbnu Mâce, İkâmet 105, (1157).

Abdlullah İbnu’s-Sâib (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) güneşin zevalinden sonra ve öğleden önce dört rek ‘at namaz kılardı ve derdi ki: “Şimdi semâ kapılarının açıldığı bir vakittir. Bu anda salih bir amelimin oray yükselrnesini isterim”

| Tirmizî, Salât 347, (478).

Hz. Ömer (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:”Öğleden önce zevâlden sonra dört rek’at vardır ki bunlar seherde emsalleri değerindedirler. Her ne varsa, bu saatte mutlaka Allah’ı tesbîh eder. ”

Resulullah sonra şu âyeti okudular:

“Allah’ın yarattığı şeylerin gölgeleri sağa sola vurarak, Allah’a boyun eğerek secde etmekte olduklarını görmüyorlar mı?”(Nahl 48).

| Tirmizî, Tefsir, Nahl (3127).

Ebü Katâde (radıyallâhu anh) anlatıyor: “Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) öğlede ilk iki rek’atte Fatiha ile iki süre okurdu. Son iki rek’atte de Fatiha’yı okur, bazan da âyeti bize işittirirdi. Birinci rek’atte (kıraatı) uzun tutar ikinci de o kadar uzatmazdı. İkindi ve sabah namazlarında da böyle yapardı.”

| Buhârî, Ezân 107, 97, 109, 110; Müslim, Salât 154, (451); Ebü Dâvud, Salât 129, (798, 799, 800); Nesâî, İftitah 56-60, (2, 164, 166).

Ebü Dâvud, bir rivâyette şu ziyadeye şâmildir: “O’nun (aleyhissalâtu vesselâm), halk birinci rek’ata yetişebilsin diye böyle yaptığını zannederdik.”

Câbir İbnu Semüre (radıyallâhu anh) anlatıyor: “Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) öğlede velleyli izâ yağşâ süresini okur, ikindide dahi aynısını yapar, sabah namazında bundan daha uzun bir kırâatte bulunurdu.”

| Buhâri, Ezân 103, 95, 96; Müslim, Salât 159, (453); Ebü Dâvud, Salât 130, (804); Nesâî, İftitah 74, (2,174).

El-Berâ (radıyallâhu anh) anlatıyor: “Biz, Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm)’ın arkasında öğleyi kılmıştık. Kendisinden Lokmân ve Zâriyat sürelerinin âyetlerini peş peşe işitiyorduk.”

| Nesâî, İftitah 55, (2, 163).